Posted on Leave a comment

PÚČIKY RUŽE

PÚČIKY RUŽE, skvostné pohladenie všetkých zmyslov v podobe čaju. V dejínách ľudstava by sme ťažko hľadali kvet so silejšou symbolikou než je RUŽA. Je symbolom vášne a lásky, úcty oddanosti tak v civilnom ako aj náboženskom zmysle. Je národným kvetom Anglicka, niektorých štátov USA, provincií Kanady, symbolom politických strán.

Ľudstvo je ružou doslová posadnuté. Narátali by sme veľké množstvo odrôd a pribúdajú ďalšie a ďalšie Ruža je využívaná v aromoterapii a samozrejme v kulinárii. Táto lahôdka nemôže chybáť ani v našej ponuke v podobe bylinkového čaju.

PÚČIKY RUŽE

Nápoj sladkej kvetinovej chute. Nezameniteľná jemnosť, kvetinovosť a svetlá farbu. V podobe čaju používane v čínskej medicíne už pred 5 000 rokmi.

Často nazývaný “the lady’s tea” sa môže popýšiť pozoruhodnými zdravotnými účinkami pre ženy. Excelentný prírodný prostriedok v prípade menštruačných kŕčov, vyrovnáva endokrinné poruchy. Podobne ako šípky sú aj púčiky ruže mimoriadne bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, zlepšuje kvalitu pokožky a kostí, napomáha organizmu vstrebávať železo.

Ďalšie pozitíva pitia čaju s púčikov ruže? Urýchľuje hojenie rán, napomáha tráveniu, uvoľňuje nervové napätia, znižuje fyzickú únavu a mnohé ďalšie. Púčiky sú mimoriadne vhodné aj na použitie do kúpeľa.

Posted on Leave a comment

KASHMIR KAHWA ČAJ

KASHMIR KAHWA ČAJ má očaril aj svojim zložením už dávno. Dnes som sa rozhodla sa s vami oň podeliť.

Je to výnimočný nápoj kráľovskej kašmírskej kuchyne a pri miernej snahe si ho možete vychutnať aj vy doma.


Čo k tomu:

  • 1 čl zeleného čaju z Kašmíru
  • 5 dl vody
  • 10 vlákien šafránu
  • 1 cm škorice
  • 1 klinček
  • 1 zelený rozdrvený kardamom
  • 1/2 čl sušených lupienkov ruží
  • 1/2 čl mandľových lupienkov/sušené čerešne/pistácie
  • 1čl medu


Ako nato:

Vodu ohrievame na sporáku. Pridáme šafrán, škoricu, klinček, lupienky ruže a kardamón a varíme 3 – 4 minúty. Vypneme plameň a po niekoľkých sekundách pridáme zelený čaj a lúhujeme 2 – 3 minúty.
Precedíme do dvoch šálok. Ochutíme medom. Pridáme mandľové lupienky/sušené čerešne/pistácie, lupienky ruže a zopár vlákien šafránu. Podávame horúce.

KASHMIR KAHWA ČAJ
Posted on Leave a comment

NEPEČENÉ ČOKOLÁDOVO KOKOSOVÉ REZY

Na dnes chystám ďalší zo svojich nepečených dezertov. Pár ingrediencii: Len čokoláda, kokos, kokosový tuk. A cukru prípadne iného sladidla skutočne podľa uváženia. A ak ste fanúšikom PALEO alebo KETO, toto je pochúťka aj pre Vás. Samozrejme ak použijete tie správne ingrediencie. Nech sa páči, návod. Riaďte sa aj svojou intuíciou.

Čo k tomu:

  • 7 dl kokosových lupienkov
  • 2 dl kokosového tuku, rozpusteneho len pri izbovej teplote
  • sladidlo podľa Vašich preferencii, ja som použila obyčajný cukor cca 2 polievkové lyžice
  • 4,5 dl čokoládovych lupienkov alebo doma nastrúhanej čokolády. Ja som tentokrát použila 88 % čokoládu DOLFIN z našej ponuky, ktorú som si nasekala na skôr menšie lupienky
  • papier na pečenie

Ako nato:

Tácku alebo plech vystelieme štvorcom s papiera na pečenie, cca 20 x20 cm.

V mise dáme dokopy kokosové lupienky, kokosový tuk a cukor, premiešame. 2 dl kokosových lupienkov som nechala na posypanie.

Túto kokosový hmotu premiestníme na papier, ktorý máme pripravený na tácke. Vytvarujeme do požadovaného tvaru, uhladíme a stlačime do pevnej vrstvy.

Dáme do mrazničky.

Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kupeli a necháme naozaj len scveľmi mierne schladiť. Čokoládu nalejeme na kokosovú vrstvu a rovnomerne uhladíme. Fakt, že je čokoláda tekutá a stále teplá, umožní jej čiastočne zaťečenie do kokosovej vrstvy.

Čokoládovú vrstvu posypeme kokosovými lupienkami a vrátime do mrazničky.

Po 1 – 2 hodinách opatrne nakrájame a môžeme hneď podávať.

ČOKOLÁDOVO KOKOSOVÉ REZY

Čím väčsie kokosové lupienky použijeme, tým drobivejši bude výsledný produkt. Aj tu platí, KVALITA VÝSLEDNÉHO PRODUKTU ZÁVISÍ OD KVALITY POUŽITÝCH SUROVÍN. Verím, že budete spokojní.